Káva. Kvalitní seženete, ale stěží v řetězcích.

Od malička mi káva voněla. Když mi jí rodiče ještě nedovolili pít, dělal jsem ji její psychologickou náhražku (kakao). No a když jsem jí již pil, šel jsem s davem. Turky, instatní, jak kde, na střední škole věčně bez peněz, to byl třeba 3 měsíce starej zvětralej Standard (jak uvidíte ve videu spíš zdravotně závadný podstandard). Jou. Ale jak šel čas, tak nejen díky zyvšujícím se příjmům, jsem si občas koupil i čerstvě mletou. A myslel jsem, že jsem gurmán. Že stačí koupit čerstvě mletou a už vím, že je kvalitní. Tak to ani vomylem.

Nedávno jsem si řekl, jsem Král, dám tomu korunu. A koupil jsem si mlejnek. A hned u Tchiba v obchůdku sicilskou zrnkovou, na zkoušku. Zklamala mne. No a dnes jsem trochu gůglil a tak přináším takový malý test.

Našel jsem diskusi o kávě », nezajímaly mne komentáře o instantní nebo balené mleté kávě. Našel jsem zde komentáře o malých českých pražírnách a několik odkazů. Úžasný věk informací! Jako ve videu (zde») jsem svou Sicilskou směsnou (Arabica a Robusta) kávu probral. A bylo docela dost odpadu.


Na video se podívejte, získáte tak základní přehled. A na fotkách mé kávy vidíte, kolik odpadu jsem z cca 30g zrnkové kávy vytřídil. Našel jsem několik „Lišek“, dost vadných a několik částečně spálených zrn. Lišky jsou zrna kávy, která jsou nedopražená a kazí tak celkouvou chuť a aroma. Přepražením do černa, zase vznikají škodlivé látky. Subjektivně musím říct, že další šálek již protříděné kávy byl o něco lepší. Ovšem zase subjektivně, tahle káva mi stejně nepřijde nijak extra chutná.

Nicméně, objednal jsem si již z jedné české rodinné pražírny 300g nové kávy, takže se těším na diametrálně odlišný zážitek :)

Pokračování článku je tu ».


 
Postřehy Napsat komentář


Napsat komentář:

Váš email nebude zveřejněn. Povinná pole jsou označena *

*
*

Daniel Král